Wednesday, May 16, 2007

Cateva sfaturi...

Banana...
Nu va ganditi la prostii... e usor de digerat, fara grasimi, cu un aport substantial de potasiu, vitamine(A,B6) si fibre, banana este unul dintre fructele cele mai indragite. In plus, este si foarte igienic - nu necesita conditii speciale de depozitare si nici nu trebuie spalat. Acum, pentru ce este bun potasiul?Acesta este principalul mineral din celulele corpului uman, el fiind implicat intr-o multitudine de procese biochimice. Daca el nu se gaseste intr-o cantitate suficienta, muschii nu se mai contracta bine, nervii nu mai conduc normal informatia, inima incepe sa bata anapoda. Chiar daca mancati multe banane in fiecare zi, stati linistiti, nu exista riscul supradozei. Organismul stie foarte bine ce anume sa isi ia si mai ales cat anume din orice factor nutritiv adus de alimente. Deci, daca nu stiti ce fruct sa alegeti, banana este cea mai buna recomandare...

Sucul de fructe este daunator dintilor
Daca musti dintr-un fruct proaspat, contactul dintilor cu zaharurile din fructe (fructoza) este minim, insa daca fructul este transformat in suc povestea se schimba. Atacul asupra smaltului este si mai mare daca sucul "proaspat" provine dintr-o cutie care contine concentrat de fructe si, in plus, mai este si indulcit. Cu toate astea, sucul de fructe proaspat stoarse este un aliment foarte bun si nutritiv, un pahar de 150 ml putand fi echivalentul uneia din cele cinci fructe si legume pe care trebuie sa le consumam zilnic. Recomandarea medicilor stomatologi este totusi: consuma sucul de fructe la masa, apoi spala-te pe dinti!

Sucul de morcovi
Morcovii sunt unele din cele mai apreciate legume. Sucul de morcovi constituie primul aliment cu care se poate incepe diversificarea alimentatiei sugarului, alimentat pana la momentul respectiv doar cu lapte. El contine o multime de elemente nutritive : vitamina A, B, C, E, D, cantitati insemnate de oligoelemente foarte necesare unei bune functionari a organismului. Aportul acestor factori nutritivi va revigora sistemul imunitar, ajutandu-l sa lupte eficient impotriva infectiilor de tot soiul. De notat este faptul ca sucul de morcovi ramane cea mai buna sursa pentru aportul de vitamina A, cea de origine medicamentoasa fiind extrem de toxica daca se depaseste o anumita limita.

No comments: